16 November 2005

SAYUR SALAD KUNDASANG..... RAHSIA LELAKI

SAYUR SALAD KUNDASANG......

Ada beberapa perkara yg unik ttg ni SAYUR SALAD ni.....

Kemungkinan nenek moyang sayur ni dari Mediterranean sana..... Lactuca serriola nama nenek moyang dia... kira ancient punya tumbuhan lah ni.....

But, ni Lactuca serriola.... ada ganjil sikit..... dia ada ciri2 macam OPIUM.... ya DADAH tu.... HEROIN ..... MORPHINE... orang Rom tau betul pasal ni sayur dulu..... sebab tu biasa diorg makan sbg dessert lepas makan.... supaya diorg boleh terus tidur lepas makan...... Heran, ada pula yg KETAGIH SAYUR SALAD ah... macam KETAGIH OPIUM ....

POPI ..... inilah yg buat heroin tu.... morphine juga....

Bukan pula sy mengajar MENAGIH DADAH ah.... apa bilang si Mawi World tu..... BELIA BENCI DADAH...

Tapi yg ada iras2 OPIUM tu Datuk Nenek Sayur Salad tu ah...... yg moden punya ndak ada tu ciri2 macam tu....

SAYUR SALAD dan LELAKI..... apa kaitannya? Nah dengar ni....

ORG EYGPT percaya..... ni Buah salad berkaitan ngan KELELAKIAN SEBENAR..... SAYUR SALAD ni kadang2 tumbuh BULAT.... kadang2 tumbuh TEGAK.... ya TEGAK.... u know what I mean guys.... cuba cantas pokok salad ni dari pokoknya di tanah.... SPLOOSHHHH.... ada CAIRAN PUTIH mengalir banyak..... Which is same as dot dot dot...... (Ditapis..... u have to ask me personally kalau mau lebih detail)

Lettuce the Viagra of ancient Egyptians......

Well of course.... hampir lupa pula yg ni Sayur Salad baik utk DIET... lain hari sy terangkan mungkin.... since kita divert banyak sudah ni....

He he.... Saya harap saya tdk mengubah pandangan anda ttg SAYUR SALAD..... terutama SAYUR SALAD KUNDASANG.....

SAYUR PERIA - PAHIT TAPI EXOTIC

WARISAN KINABALU FARM

PESANAN SAYUR-SAYURAN SECARA ONLINE

08 November 2005

SAYUR LOBAK PUTIH KUNDASANG.... BAHAYA

SAYUR LOBAK KUNDASANG......




Ada org panggil dia DAIKON.... ada org panggil MOOLI..... tu org VEGETABLELOGIST (bukan climatologist macam si rem ah...) panggil RAPHANUS SATIVUS....... dan globally dipanggil white radish...... igu..... tu sayur lobak merah lain species ngan sayur lobak putih ah.... lain betul tu igu .... cuma kita yang pandai betul kasi generalised as LOBAK......

Kenapa org tidak makan tu daun sayur lobak putih ah....??? Bilang tidak sedap..... sedap juga.... rasa macam sayur kailan sikit2.... ndak tahulah kalau org lain makan....

Mungkin sebab daun dia ni cepat kuning.... setengah hari ja sudah kuning.... kecuali cabut sj dari tanah di kebun, terus masak..... cuba try test sekali makan daun sayur lobak putih ni.... lepas tu email saya....

Actually.... ni sayur lobak putih ni boleh makan mentah2... sama juga ngan sayur lobak merah..... tapi napa org ndak buat JUS LOBAK PUTIH SUSU..... macam JUS CARROT SUSU ah?

Ni sayur lobak putih ni kan... ada lain sikit effect dia... ada sayur tu boleh bikin KUAT KENTUT .... tapi ni sayur lobak putih ni pula bikin KUAT SENDAWA.... lain betul. Lain cerita kan... ni kes2 sendawa ni kan... boleh tambah buruk tu GREENHOUSE EFFECT.... GLOBAL WARMING... kan REM (si Climatologist yang bogel)? Terutama tu lembu2 yg diternak secara besar2an... sendawa diaorg ni keluar METHANE.... BAHAYA... silap boleh terbakar... jadi macamana lah tu LEMBU TENUSU DI MESILAU, KUNDASANG tu ah...?? He he..Patutlah kundasang makin PANASSSSSS...

Pun begitu... ni Sayur Lobak Putih ni sebenarnya byk berjasa kpd alternative medicine healer... nanti ada masa sy tulis sikit...

Mmmmm..... ndak tau adakah org ingat kah lagi gambar di bawah ni....

Unpolluted...

SAYUR PERIA - PAHIT TAPI EXOTIC

WARISAN KINABALU FARM

19 October 2005

SAYUR BAYAM KUNDASANG..... JANGAN PANDANG RENDAH

SAYUR BAYAM KUNDASANG......


Coretan ni kali khas utk si Balle yg tdk suka makan sayur lobak merah..... untuk mata dia.

Bagi yang malas mau makan Carrot... macam si Balle - Angel dari Ranau .... (Sedap bah pula tu Air Carrot susu tu....), ni ada CARA lain.... Rem - climatologist yg bogel juga cuba dengar ya.... macam ada pula spek kamu dalam 'gambar kabur' kamu tu....

Ni kunun sayur bayam ni.... datangnya dari negeri pasir berdengung.... persia diberi nama.... baru diperkenalkan di Eropah... dan seluruh dunia oleh pak arab....

Selain daripada kebolehannya utk tambah darah.... ( zat besi lebih kurang sama dgn sayur lain... mungkin saja sebab banyak folate dia...) ni bayam ni juga sebenarnya bagus utk mata.... sebab dia ni melindungi mata dari oxygen free radical.... juga carotene tinggi... detailnya ndak perlu tau... cuma ingat.... SAYUR BAYAM = MATA BAGUS.....




Tapi ingat, cuma sayur bayam kundasang saja ada macam tu.... sayur daerah lain tidak dijamin.... (Ya kah?)

Tapi BAHAYA..... utk PESAKIT GOUT...... dipersilakan untuk makan byk2 Sayur Bayam.... kenapa? Supaya tu Doktor Klinik Kundasang (Swasta) boleh tambah pendapatan.... doktor di Klinik Chong, Ranau boleh juga beli mercedez baru..... Kenapa? Tu Bayam bikin teruk tu Gout lah..... tambah sakit..... tambah bengkak.... makan sikit buli....

Dan kalaulah kamu mengandung.... akan mengandung.... dan yang sewaktu dengannya.... hari2lah kamu akan kena suruh makan sayur bayam oleh si misi yg manis tu.... cayalah.....

Patutnya org kesihatan buat HARI MAKAN SAYUR BAYAM SEDUNIA.....




WARISAN KINABALU FARM

PESANAN SAYUR SECARA ONLINE

04 October 2005

Sayur Lobak Merah Kundasang - Ubat Segala2nya

Sayur Lobak Merah Kundasang.....






Org bilang ni Sayur Lobak Merah... carrot... dia punya origin adalah di Afganistan.... lebih kurang 5000 taun dulu... ya... gurun sana... tempat org selalu perang tu... al Qaeda... Osama Bin Laden... George Bush...






Ni Gambar Sayur Lobak Merah....dia somewhere dalam gua...

Konon-konon... byk tokoh2 silam byk pakai ni Sayur Lobak Merah ni sebagai ubat.... antaranya
  • Si Hippocrates.... BAPA segala DOKTOR..
  • Si Emperor Caligula.... org ROMAN tu.... ada VCD dia punya cerita.... tapi bukan pula fakta sejarah... Macam lebih kpd XXX.... ja tu.... tdk disyorkan tengok utk budak2....
  • Pilot2 BRitish Perang dunia Ke-dua .... kunun2 utk kurangkan 'RABUN MALAM'..... dan Kunun2, diaorg menang pun sebab ni Sayur LObak Merah... adakah? Padahal mungkin pasal tu radar bah tu....

Kenapa ni Sayur Lobak Merah bagus.... sebab ni 3 komponen lah....

  • Beta-carotene
  • Vitamin A
  • Phytochemicals

Ni saudara-saudari.... utk yg sangka ni sayur Lobak Merah Cuma utk Arnab.... Tikus belanda.... Rabbit..... fikir sekali lagi.... atau dua kali.... atau beribu2 lemon.... kenapa... sebab ni kebaikan makan lobak

  • Kasi Kurang kesan 'Alcohol withdrawal'...... ni kalu org yg biasa minum MENTEKU... BELIHAI...SINGARUNG...LIHING....CALSBERG....XO....STOUT... dan org ni tiba2 INSAF.... ndak mau lagi minum kunun2..... maka mula2 dia quit minum tu dia akan ada 'Alcohol withdrawal ni'..... ada rasa ular dlm perut... lipas dalam kepala.... cacing dlam mata.... makanya.... silalah makan Sayur Lobak Merah Mentah ni.... akan hilanglah simptom2 tu.... ARAMAITIIII....

  • Kasi kurang sakit jantung.... kasi kurang darah tinggi.... kasi bersih hati... tolong rawat penyakit paru-paru (i.e. Bronkitis)

  • Lagi.... kasi bagus sikit simptom AIDS..... tapi tuhan sudah bagi tempoh lebih kurang 10 tahun utk diaorg ni.... lepas tu balik pi tanah lah.... sebab ni Sayur Lobak Merah ni kasi tingkat sikit Immune System.... utk org tua pun bagus....

  • Lagi utk yg mau cantik.... ni Sayur Lobak Merah ni kasi kurang JERAWAT tau...

  • Last but not least..... ni BENAR2 bagus utk MATA.... kurang lah sikit degree mata tu....

PESANAN SAYUR SECARA ONLINE

WARISAN KINABALU FARM

22 September 2005

SAYUR TOMATO KUNDASANG.... BIKIN CANTIK KULIT

TOMATO KUNDASANG....


Sebelum tu.... sy ada dengar satu joke pasal ni sayur tomato.... mungkin sudah diubah sikit... begini...

Ada kunun satu Bangla.... baru datang Malaysia... dia ni kunun Fanatik sayur Tomato... jadi dia datang Malaysia pun dia bukak business sayur Tomato... dibuatkan cerita.... dia baru belajar 3 ayat melayu dari kawan dia....

Pertama : "Lima puluh sen saja"
Kedua : "Betul, tarak tipu"
Ketiga : "Bukan ni hari, esok saja.."

Jadi, dia mula jual sayur tomatolah....
Ada satu pelanggan mau beli tu sayur tomato....
"berapa harga sekilo ni sayur tomato..?"Pelanggan tu tanya.
"Lima puluh sen saja" Bangla tu Jawab.
"Betul tidak tipu?" Dia tanya lagi.
"Betul, tarak tipu." Bangla tu jawab lagi.
Tu pelanggan pun bersemangatlah mau beli.... sebab murah....
"Mau 10 kilo..." Pelanggan tu minta.
"Bukan ni hari, Esok saja...." Bangla tu cakap.....
Lahhhh.... pelanggan tu pun blah.... tak faham napa tu Bangla tdk jual tu sayur Tomato ni hari....

Bangla tu pun tunggulah sampai malam.... sebab lepas tu tiada sudah org pi beli tempat dia....
Bila malam sudah... ada datang satu perompak... bawa pistol...
"Berapa duit kau ada?" tu perompak sergah dia sambil mengacukan pistol.
"Lima puluh sen saja" Dia jawab.
"Betul tidak tipu?" Dia kena sergah lagi.
"Betul tarak tipu.." Bangla tu jawab.
"kalau camtu, aku tembak kau...." Perompak tu marah betul.
"Bukan ni hari, esok saja..." Dia jawab.....lahhhhh

Anyway.... tu perompak tembak Bangla tu juga. End.

Ahhhhhhh.... lupa. Pasal sayur tomato kundasang....

Sekarang ni orang sibuk pasal INJECTION VITAMIN C utk cantikkan kulit.... tidak salah.... cuma mahal dan prosedurnya menyakitkan.... terpaksa inject tu vit c terus masuk dalam salur darah.... bukan macam injection biasa yg inject mana2 pun boleh.... sakit wooo... cari urat tu yang payah.... well ada alternatif yg senang... sihat... dan cost effective.... cari Sayur Tomato Kundasang....

Bagusnya makan tu sayur tomato mentah2.... tiap hari kena makan.... ada cara potongnya juga. jangan potong melintang, potong dari atas ke bawah agar jus dia tidak banyak terbazir.... sebab tulah barangkali kulit org Kundasang halus2 gitu..... tiada pun inject Vit C....

Lagi satu... ni sayur tomato juga boleh meningkatkan Tahap Imun badan..... kurang selsema.... ada laporan yg bilang juga boleh melawan Barah..... dengan sukatan yg betul... 1/4 cawan jus sayur tomato (pure) setiap hari.... selama 3 minggu.... (American Journal of Clinical Nutrition, 4/99)

Jom makan sayur tomato......



PESANAN SAYUR SECARA ONLINE

WARISAN KINABALU FARM


Sayur Peria - Pahit tapi Exotic

21 September 2005

ASPARGUS KUNDASANG..... SAYUR EKSLUSIF


Asparagus....



Orang bilang ASPARAGUS KUNDASANG paling sedap di Sabah....

He he memanglah.... sebab rasanya Kundasang saja yg ada tanam Asparagus. Tidak tahu tempat lain....

Harganya punya main mahal.... satu ikat kecil sudah RM 10.00. Kalau main timbang... lebih kurang RM 20++ sekilo.

Tapi, memang pun mahal... sebab sedap. Cuba kalau campur udang atau bilis atau ikan masin.... masak belacan.... sure orang sebelah rumah tiba2 jadi saudara....

Sedap memang sedap.... tapi ni Asparagus ada side effect kalau makan banyak....
Pertama : Kencing Banyak.... sebab ada kesan diuretics
Kedua : Kencing ada bau Sulfur... macam bau air panas Poring, Ranau, Sabah tu....

Ndak apalah.... side effect tu tidak memudaratkan.... makanlah banyak2.... biar orang kita.... org Kundasang Kaya2.... :o)

Dulu2... sayur peria tu pun suka main dia punya biji asparagus.... biji dia merah macam ceri.... aik! ada buah kah pula?.... ya ada.... cuma tunggu dia jadi tua dan dia akan jadi macam pokok..... ada dahan.... ada buah warna merah.... bijinya tu boleh tanam.... untung2 jadi jutawan....

Satu yg pelik.... ni asparagus pun boleh jadi warna putih tu.... dipanggil White Asparagus..... sama bentuk.... cuma beza warna....

Bah, org kundasang... dengar ni.... kalau mau supaya asparagus tu jadi warna putih... bukan hijau... jangan bagi dia kena cahaya dari kecil sampai besar..... Haaaaa.... tengok sendiri warnanya.....
Bah.... selamat menanam Asparagus...

Well... saya jadi member Sumandak. Com ni hari..... check it out.... cuba tengok2 apa org sekarang bincang2

SUMANDAK.COM

Thanks Dave.... ada juga tempat lepak2..

PESANAN SAYUR SECARA ONLINE
WARISAN KINABALU FARM

Sayur Peria - Pahit tapi Exotic

20 September 2005

SAYUR PERIA : BERPOTENSI MENGUBAT AIDS (HIV) ?

Sayur Peria.... oh Sayur Peria.....
Barangkali lepas ini ramailah yg akan cari Sayur Peria....

Well, ni sayur peria sebenar-benarnya... sudah lama jadi salah satu item dalam perubatan tradisional... Traditional Medicine... bukan saja di Malaysia... tapi seantero dunia....

Orang si Salman Khan... si Preity Zinta... Orang Hindi.. panggil Karela...
Di Jepun, di kepulauan Ryukyuan... dipanggil Goya...
Di Filipina, dipanggil Ampalaya..... ada sikit2 macam si AMPAL.... Pelakon Sabah...
Juga dalam perubatan Ayurvedic India.... dianggap sb 'pokok Insulin'.... yang bagus utk orang ada KENCING MANIS....


Ni Pokok Sayur Peria....


Sama ada sayur peria berpotensi betul sbg UBAT AIDS (HIV).... ada yg claim camtulah.... pengamal tradisional.....

tunggu dan lihat....

kalau betul....kajian perlu dibuat.... perlu ada COP KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA

well... barangkali boleh jadi salah satu projek baru sy...
:0)

PESANAN SAYUR SECARA ONLINE

WARISAN KINABALU FARM

Sayur Peria - Pahit tapi Exotic

02 September 2005

Sayur Peria - THE MAN.

Org yang tdk kita kenali sepertilah bayang2.... sy tidak mau jadi bayang2....

Siapa orangnya Sayur Peria ini.....

  • Berasal dari Kundasang, Ranau, Sabah.
  • Berumur 30 tahun
  • Graduated di University Of Malaya.
  • Pemilik Warisan Kinabalu Co. (Syarikat dgn ibupejabat di Kundasang, Ranau, Sabah)
  • Area of expertise : Agricultural product , Kesihatan & Kecantikan dan Direct Selling (MLM)

By the way... gambar di bawah adalah gambar dia sebenar...

Do you know that kita boleh beli sayur secara online?Check this out....

PESANAN SAYUR SECARA ONLINE

Jangan lupa drop by di Laman rasmi Warisan Kinabalu Farm.... a subsidiary of Warisan Kinabalu Co.

WARISAN KINABALU FARM

Sayur Peria - Pahit tapi Exotic....

Saya akan bercerita pasal Sayur Peria pada post akan datang.... bukan pasal saya.... tapi pasal Sayur Peria yang betul....

SAYUR PERIA : BERPOTENSI MENGUBAT AIDS (HIV)?

Hingga ketemu lagi....

Sayur Peria - Pahit tapi Exotic

01 September 2005

Sayur Peria - Pahit tapi Exotic

Sudah tengok takwim ramalan.... hari yang baik untuk mulakan sesuatu....

Ini saya...

saja edit muka dia.... bukan malu dgn diri sendiri... cuma mau kekal anonymous buat sementara... untuk kekalkan foot on the ground....

Kita tengok apa akan jadi esok....


Sayur Peria..... pahit tapi exotic.